Muzeum POLIN w Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej
W dniu 24 maja br. w Etnocentrum obyło się spotkanie z przedstawicielami Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Tego dnia w wykładzie prowadzonym przez Panią Katarzynę Jakubowicz udział wzięła młodzież z I Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Krośnie. Tematyka wykładu dotyczyła kultury, zwyczajów, świąt i kuchni żydowskiej.
Młodzież miała także okazję wziąć udział w mini warsztatach kulinarnych, podczas których sami przygotowali klasyczny hummus.
W drugiej części spotkania w Etnocentrum, odbyły się warsztaty kulinarne z pogadanką Pani Katarzyny nt. specjałów kuchni żydowskiej. Uczestnicy zaproszeni przez Etnocentrum wspólnie przygotowali hummus, chałkę, macę oraz cebularze. W tych niecodziennych warsztatach kulinarnych w Izbie z Piecem udział wziął także Pan Jacek Koszczan – prezes Stowarzyszenia Sztetl Dukla.
Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej to miejsce gdzie łączy się kulturę tradycyjną z nowoczesnością, ale także wspomina dawne czasy ziemi krośnieńskiej.
Dziękujemy za spotkanie!